Ciasto marchewkowe jest puszyste, lekkie i wilgotne po prostu przepyszne .proste i szybkie w przygotowaniu. z lekko korzenna nutą. idealnie na poobiedni deser, na co dzień i od święta. wyśmienicie smakuje o każdej porze roku.
Składniki:
- jajka L
- 2 bez czubka szklanki drobno startej marchewki, szklanka o pojemności 250 ml
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki przennej
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej ulubiona polewa do ciast, u mnie biała czekolada rozpuszczona z mlekiem
Przygotowanie:
- obraną marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki;
- jajka wraz cukrem ubijamy na puszysta masę wraz; cały czas miksując stopniowo wlewamy olej; kolejno wysypujemy mąkę wraz z proszkiem ,sodą i cynamonem ;na koniec dodajemy startą marchewkę i miksujemy do połączenia się składników;
- ciasto przelewamy do dużej formy keksowe lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia; ja używam formy o wymiarach 34 13 cm;
- gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni grzanie góra dół i pieczemy ok 50 -60 min do suchego patyczka;
- po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia; po ostygnięciu ciasto marchewkowe polewamy polewą, gdy zastygnie możemy kroić.

Uwaga: ciasto przed włożeniem do piekarnika ma dość luzną konsystencje ,takie ma być
Komentarze
Prześlij komentarz