ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe jest puszyste, lekkie i wilgotne po prostu przepyszne .proste i szybkie w przygotowaniu. z lekko korzenna nutą. idealnie na poobiedni deser, na co dzień i od święta. wyśmienicie  smakuje o każdej porze roku.



Składniki:

  •  jajka L
  • 2 bez czubka szklanki drobno startej marchewki, szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 szklanki mąki przennej 
  • 1 szklanka oleju 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej  ulubiona polewa do ciast, u mnie biała czekolada rozpuszczona z mlekiem 



Przygotowanie:

  • obraną marchewkę ścieramy  na drobnych oczkach tarki;
  • jajka wraz cukrem ubijamy na puszysta masę wraz; cały czas miksując stopniowo wlewamy olej; kolejno wysypujemy mąkę  wraz z proszkiem ,sodą  i cynamonem ;na koniec dodajemy startą marchewkę i miksujemy do połączenia się składników;
  • ciasto przelewamy do dużej formy keksowe lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia; ja używam formy o wymiarach 34 13 cm;
  • gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni grzanie góra dół i pieczemy ok 50 -60 min do suchego patyczka;
  • po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia; po ostygnięciu  ciasto marchewkowe  polewamy polewą, gdy zastygnie  możemy  kroić.





Uwaga: ciasto przed włożeniem do piekarnika ma dość luzną  konsystencje ,takie ma być 








Komentarze